Национален форум по дентална медицина Плевен - 30.03.2012г.- 01.04.2012г.

 

Лекарите по дентална медицина дочакаха провеждането за първи път на национален дентален форум на територията на Северна България. В град Плевен от 30 март до 1 април се проведе дентална среща, включваща лекционна част, дентално-медицинско изложение с участието на двадесет фирми, официална вечеря, спортен празник и социална програма за запознаване с богатото културно и историческо наследство на района и града.

 

Хронология на събитието

Националният форум, проведен от РК на БЗС – Плевен, бе акредитиран и подкрепен от УС на БЗС. Той се проведе под надслова „70 години висше образование по дентална медицина в България”. Участниците в него бяха над 400 – лекари по дентална медицина и студенти.

Д-р Камен Петракиев - председател на УС на РК на БЗС – Плевен откри елегантно с няколко приветствени думи събитието. Към официалните гости, участниците и партньорите на форума с кратко приветствено слово се обърна и председателят на УС на БЗС д-р Борислав Миланов. Проф. А. Филчев - декан на ФДМ – София, в своето приветствие обърна внимание на необходимостта от известна децентрализация на следдипломното обучение на лекарите по дентална медицина.

Кметът на гр. Плевен професор Д. Стойков, който е и патрон на събитието, е коремен хирург с дългогодишна практика. Той изрази удовлетворение,че именно Плевен  е избран за домакин на събитието, което е доказателство, че градът ни е престижен медицински център.

Лекционната част

Специално внимание в лекционната част беше обърнато на практическата насоченост на темите и те бяха подбрани така, че да бъдат от специалисти в съответните области, но насочени към общопрактикуващите дентални лекари. От практици за практици е най-краткото определение.

Първата лекция бе „Екстракция на зъби във връзка с провеждането на ортодонтско лечение” на д-р Грета Йорданова. Като контрапункт на заглавието на лекцията д-р Йорданова посочи възможностите за безекстракционно ортодонтско лечение, което е част от съвременната ортодонтска концепция и неин предпочитан метод на работа, когато състоянието на пациента позволява това.

Като знак на уважение към колегите си от своя роден град, тя представи пред аудиторията снимки от етапите на лечение само на случаи на плевенски зъболекари.

Акцент в лекцията беше намирането на интелигентни решения за ранна екстракция, свързани с ортодонтското лечение в бъдеще, както и на цялостната синхронизация с ортодонтското лечение. „Екстракцията на временните зъби е работа на лекаря по дентална медицина, не бива да я оставяме на пациентите”, подчерта д-р Йорданова.

Великолепно поднесената и онагледена лекция не може да остане незабелязана от професионалната общност.

Също насочена към практиката беше темата „Клинична дентална фотография” на родения през 1989 г. студент по дентална медицина във ФДМ – София Димитър Костурков. В лекцията бе направен обзор на основните теми и закономерности в денталната фотография. Защо е необходима денталната фотография според лектора: за досието на пациента, за фотопротокола, като медицинско доказателство, при комуникацията със зъботехниците, за прецизиране на разцветките, за мотивацията на пациента, за обучение и публикации, за консултации с колеги. Особено атрактивна беше направената на живо в залата демонстрация на снимане на пациент, за което помогнаха студенти по дентална медицина от екипа на Д. Костурков.

В следобедната сесия лектор бе д-р Иван Минчев. Неговата лекция „Протезирането – как да увенчаем максималния резултат” продължи доста над предвиденото от организаторите време. Тя беше богато онагледена със снимки от клиничните случаи на д-р Минчев. Залата остана пълна с лекари по дентална медицина, въпреки напредналото време, и за последната лекция „Подготовка на кореноканалната система за обтуриране – съвременни методи и средства. 3D обрутиране, моноблок, постендодонтско възстановяване” с лектор д-р Силвия Димитрова от ФДМ – Пловдив.

Спортната програма

След лекционния маратон имаше възможност за активен отдих със спортни състезания по футбол и тенис на корт. Изключително атрактивни бяха спортните фанелки, осигурени от домакините от РК на БЗС – Плевен, с имената на лекарите по дентална медицина, участници във футболния мач. Другият отбор беше този на студентите по дентална медицина. Д-р Петракиев, който се включи в последните минути, отбеляза в актива си победен гол, който по красота може да се сравни само с головете на д-р Таков и д-р Банчев. От академичните среди в мача  се включи доц. Б. Йорданов от ФДМ – София, а ролята на селекционер игра д-р Х. Папазян.

Социалната програма

На купон като на купон, но с нещо повече. Домакините от Плевен се бяха погрижили по време на официалната вечеря след закриването на лекционната част и за програма, и за награди за изявените участници, и за сладки изкушения. Дансингът беше препълнен, а лекарите по дентална медицина показаха завидни умения, да не кажа почти професионални, по северняшки народни танци.

В определения час беше символично отбелязан и Часът на Земята с изключване на електрическото осветление за минута. В залата се чу акапелно пеене с изпълнител лекар по дентална медицина и за миг се създаде приказна атмосфера на съпричастност. Вълшебен миг, осигурен от домакините.

Пет причини, заради които си заслужава да посетиш гр. Плевен

Първата - безспорно е провеждането на Националния форум по дентална медицина, който силно се надяваме да стане добра традиция и да оцелее през годините, защото заявката с успешното провеждане на първия форум е направена.

Втората – сбирката от картини на Светлин Русев, разположена в сграда от 1905 г. в мавритански стил (бивша баня). Ако има български Лувър, то в момента той се намира в Плевен. Български майстори на четката и длетото плюс Пикасо, Дали, Гоя, Домие, Роден и Дега. Просто трябва да се види.

Третата – поклонението в параклиса-мавзолей «Св. Георги Победоносец». Иконостасът е дело на двама майстори: Мърквичка и проф. А. Митов. Въздействащо място.

Четвъртата – посещение в историческия музей. Уникални мозайки от първата колония на Римската империя по тези земи край сегашнто с. Гиген, реплики на Вълчетрънското и Никополското съкровище и среща с пластовете на историята по тези земи.

Петата – парк «Кайлъка» с римските руини, многобройните ресторанти и, разбира се, с дегустация на вина в Музея на виното.

Вместо заключение

Първият Национален форум по дентална медицина, проведен от РК на БЗС – Плевен покза, че центърът на Северна България може да бъде домакин на успешен дентален форум. Градът има традиция в медицинското образование. Има и подходящи зали, доказа го предоставящата отлични условия зала в База 2 на МУ – Плевен. В тази зала се провеждат демонстрациите на мултимедиини екрани на операциите, извършени с робота «Леонардо да Винчи».

Има я и подкрепата на институциите в лицето на кмета и община Плевен.

Налице е и работата в синхрон с ръководството на БЗС и акредитирането и подкрепата за успеха в първото издание.

И може би най-важното – отлично подбрана лекционна програма с практическа насоченост. Активно участие на фирмите от денталния бранш, които показаха нови продукти и материали, като дадоха възможност за лесно пазаруване на материали и оборудване и запознаване с мостри. Отлична възможност за лекарите по дентална медицина, без да се откъсват за дълго от практиките си, да разширят професионалния си кръгозор.